Adok néhány tippet, hogyan tudod növelni a Facebook oldalad aktivitását. Elárulom, hogyan tudod rávenni a tagságod, hogy kövessék is a bejegyzéseid.  

Egy ügyfelem panaszkodott, akinek a Facebook oldalán több tízezres tagság van és hiába posztol rendszeresen minőségi és értékes tartalmakat, mégsem kíváncsi rá a kutya sem. Mért van ez és mit lehet tenni ellene? Csak a fizetős posztokban van a megoldás?

Először is ismerni kell a Facebook működését. Ha egy megjelenő poszt aktivitást tud generálni, akkor azt úgy ítéli meg, hogy érdekes tartalommal rendelkezik, és elkezdi megjeleníteni azok számára akiket még érdekelhet. Ha ez további aktivitást eredményez, akkor tovább terjeszti a cikket a felhasználók hírfolyamában.
Aktivitást jelent a megosztás, a hozzászólás, és a lájkolás, amiből ez utóbbi a legkevésbé értékes.
A Facebook számára az is fontos, hogy egy felhasználó aki már belájkolta az oldalt, később mennyire mutat érdeklődést az adott téma iránt, vagyis mennyire elkötelezett követőd.
Ha rendszeresen látogatja a FB oldalad és aktivitást is mutat, akkor jó eséllyel megjelenik nála a friss cikked. Ha csak egyszer belájkolt és soha többet nem foglalkozott veled, akkor azt a FB úgy tekinti, hogy nem érdeklik a témáid.

Adok néhány tippet, hogy mit érdemes tenni a közösségi aktivitásért.

1. Változatos bejegyzéseket ossz meg!

Ne csak a heti blogbejegyzésed oszd meg, hanem intézz kérdéseket, készíts felméréseket, indíts játékokat a felhasználóknak. Jó eredményeket érnek el a személyes hangvételű posztok, amikor a követőid egy kicsit belelátnak a mindennapjaidba. Törd meg a blogbejegyzések monotonítását pl. egy fotóval amit munka közben készítesz magadról.
Pl: Fotók edzés közben, vagy képek az teremből munka közben. Indíts szavazást a vevőid, vagy vendégeid körében, hogy mit szeretnének látni, hallani, kipróbálni!

2. Tegyél fel kérdéseket a bejegyzéseid végén!

A bejegyzésedben mindig legyen egy kérdés amire a poszt alatt reagálni, válaszolni tudnak az olvasók. A poszt alatti hozzászólás az egyik legértékesebb jelző a FB felé, hogy hasznos a cikked és másokat is érdekelhet, így elkezdi terjeszteni.
Pl: Mi a Te kedvenc edzésed? Neked hogy vált be a sporteszköz amit használsz? …stb

3. Legyenek változatos témájúak a bejegyzéseid.

Ne mindig ugyan arról írj! Lehet, hogy minőségi a tartalmad és szuper fotókkal illusztrálod, de ha mindig ugyan az a téma, akkor előbb utóbb ráunnak.
Pl: Táplálékkiegészítőkkel foglalkozó cég is írhat bejegyzést egy szakmai rendezvényről ahol vendégként vett részt.

4. Alakíts ki rajongói bázist a követőkből!

Minden oldalon vannak fanok, akiknek mindegy, hogy mit teszel ki, mindent lájkolnak, mindenhez hozzászólnak. Ha nálad nincs ilyen, akkor valami nagy gebasz van, mert nem sikerült kialakítanod egy magot, akik a legelkötelezettebbek a termékeid, vagy a szolgáltatásod iránt. Ezek lehetnek családtagok, barátok, vagy alkalmazottak, törzsvendégek, vagy állandó vevők. Nincs annál lehangolóbb, amikor egy bejegyzés lájkok és kommentek nélkül szomorkodik az oldalon. A FB azt a következtetést fogja levonni, hogy érdektelen a cikked, így nem terjeszti.

5. Kérj követést!

Hívd fel a tagság figyelmét, hogy lehetőség van rá, hogy minden bejegyzésed automatikusan megjelenjen a hírfolyamukban. Ehhez a FB oldaladon a „Kedvelés” gombnál kell kiválasztani a hírfolyamhoz a „Megjelenítés elsőként” opciót. Vedd rá a tagságod, hogy mind többen állítsák be ezt a funkciót. Pl: Tedd a fejlécbe ezt a képet!

Számtalan lehetőség és trükk van még amivel az oldalad lájkolóit aktivizálhatod, legfontosabb tanács, hogy tekints rájuk közösségként és építsd azt!

Az én kérdésem ehhez a poszthoz: „Hasznos volt számodra valamelyik tipp?” – várom a válaszod!