A visszaszámlálás megkezdődött, már tényleg nem sok van a nyárból. Hamarosan mindenki visszatér a nyaralásból, minden visszazökken a régi kerékvágásba és indulhatnak az őszi kampányok. A sikeres kampányhoz még sok előkészítő munkára lesz szükség, amit akár a nyugágyból is megtervezhetsz. Folytassuk a strandmarketinget! 🙂

Az előző részben a kommunikációról, és a motivációról írtam néhány gondolatot és végigvettünk egy lehetséges Facebook kampánybeállítást.
Ami kimaradt, de ígértem, hogy ebben a részben benne lesz, az a hírlevéllista kezelése.

„- Tegye fel a kezét az, akinek nincs hírlevéllistája! – szólította fel a közönségét Jeff Walker, amerikai marketing guru egy konferencián, majd így folytatta:
– Jó, aki most feltette a kezét, az üljön át ide az első sorba, hogy lekeverhessek neki egy pofont! „
(Pongor-Juhász Attila elmesélése alapján)

Egy barátom éppen tegnap vont kérdőre, hogy minek küldök hírlevelet, azok már lerágott csontok, és Ő azonnal törli az összeset. – Ok, de akkor minek iratkoztál fel rájuk? Azért mert megváltozott az érdeklődésed, megváltoztak az igényeid, ne a hírlevelet hibáztasd, hanem iratkozz le róluk. Minden levél alján (ami nem spam) ott találod a leiratkozás lehetőségét.

Ha értékes tartalmakat közölsz és mégis eredménytelen a hírlevél kampányod, akkor a hirlevéllistádon szereplőkkel lehet baj. Vagy magával a listáddal.
Ha túl sokan kattintanak a leiratkozás, vagy megnyitás helyett a törlésre, vagy netán spam-nek jelölik, akkor bizony baj van.

A mai intelligens levelezőrendszerek viselkedés alapú szűrőkkel rendelkeznek. Ha azt érzékelik, hogy a leveleid nem érdeklik a címzettjeidet (törlik, nem nyitják meg), akkor előbb-utóbb a spam mappába irányítják azokat, így akit érdekelne, az sem fogja megkapni.

Tedd rendbe a hírlevéllistád!

Ez folyamatos karbantartást igényel, de ha mégsincs folyamatosan kezelve, akkor ilyenkor nyáron szükség lesz egy nagytakarításra.

Dobáld ki a visszapattanó levelek címzettjeit!

Szennyezik az adatbázisod. Ha sok a visszapattanó levél, akkor a levelezőrendszerek egyenesen a spam mappába irányítják a leveleid.
Miért pattanhat vissza egy levél?
– Mert hibás, vagy nem létező az email cím
– Mert megtelt az email fiók
– Mert túl erős a spam szűrő (Pl egy vállalati rendszernél) és nem jut át rajta a leveled

Töröld a listáról azokat, akiket már nem érdekel

Honnan fogod tudni, hogy ki az akit már nem érdekelnek a leveleid? Rá kell szűrni a levél megnyitásokra. Ha nincs ilyen lehetőség a levelező rendszeredben, akkor van egy jó hírem. Le kell cserélned a levelező rendszered és új lehetőségek fognak megnyílni előtted. Tudnod kell, hogy ki az aki megnyitotta a leveled, hány százalékban nyitották meg és kik azok akikhez nem jutottál el, vagy akiket nem érdekelt.
Sajnos azt nem fogod tudni, hogy azért nem nyitották meg a leveled, mert a spam mappába kerültél és nem is találkoztak vele, vagy azért mert látták, de megnyitás nélkül törölték, mert nem érdekli már őket. A végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy miért rontják a levélmegnyitási statisztikád.

Dobáld ki a listádból azokat, akik az elmúlt egy évben nem nyitották meg egy leveled sem. Ők is csak rontják a megnyitási statisztikád. Ha szigorúbb vagy és rendszeresen küldesz levelet, akkor szűrhetsz rövidebb időtartamra is, PL: 3 hónapra, vagy a legutolsó 5 elküldött levélre.

Ha a levelező szerverek – amik kapcsolatban állhatnak egymással –  azt látják, hogy a leveleid nem érik el a 15%-os megnyitási arányt sem, akkor spam küldőnek fognak minősíteni és mennek a leveleid a kukába.

Állíts be szegmenseket

Ha eddig nem szelektáltad a címzettjeid, akkor éppen itt az ideje. Címkékkel, jelöld, vagy külön listára gyűjtsd azokat akikhez más és más tartalmakat szeretnél eljuttatni.
Pl: más tartalmat írsz a terhestornára jelentkező anyukáknak és mást a személyi edzésed után érdeklődő férfiaknak.
Miért menjen ki minden hírleveled mindenkinek, ha nem is érdekli a tartalom a címzettjeid egy részét. Az lesz az eredménye, hogy nem nyitja meg, egyenesen megy a kukába. Mire következtet erről a levelezőrendszer? Hogy kéretlen levelet küldtél.

Ok, nem kell annyira fanatikusnak lenned, hogy a strandon, a nyugágyban, laptoppal az öledben ülve dolgozz az őszi markatingeden, de nem árt, ha egy kicsit elgondolkozol, hogy a fentiekből mit lenne érdemes megvalósítanod.